7.5.2021

Enmacissa tunnetaan niin perinteiset kun modernitkin valmistusmenetelmät. Valmistettavuuden huomioiminen onkin osa normaalia mekaniikkasuunnitteluprosessia. Hyvä valmistettavuus asettaa erilaisia vaatimuksia verrattaessa yhden kappaleen valmistamista kymmenien, satojen tai jopa tuhansien kappaleiden sarjoihin. Valmistettavuutta pohditaankin yhdessä asiakkaan kanssa huomioiden suunniteltavan kokonaisuuden tuleva valmistusmäärä.

Enmacilla on kokemusta myös valmistettavuuden kehittämisestä siinäkin tapauksessa, että tuotteeseen tehtävät muutokset halutaan pitää mahdollisimman pieninä. Hyvin usein on mahdollista kehittää tuotteen valmistettavuutta ydinominaisuuksiin puuttumatta. Tuotekehityskustannukset saatetaan saavuttaa takaisin jo lyhyessä ajassa pienentyneinä valmistuskustannuksina!

Kuva: Putkilaserilla voidaan tehdä putkien päihin valmiiksi hitsausviisteet, jolloin yksi työvaihe jää kokonaan pois.

Mikäli jo suunnittelun alkuvaiheessa tiedetään käytettävissä oleva konekanta, voidaan se huomioida suunnittelussa alusta alkaen. Kustannussäästöjä saadaan, kun tuotteet suunnitellaan käytettävissä olevilla menetelmillä helposti valmistettaviksi ja toisaalta käytetään koko konekannan potentiaali.

Laserlevyleikkeiden hyödyntäminen on ollut arkipäivää koko 2000-luvun ajan ja nykyään vastaavia hyötyjä valmistettavuuteen tarjoaa putkilaserin käyttö erimuotoisten profiilien katkaisussa ja rei’ittämisessä.

Kuva: Neliöputkiin on tehty putkilaserilla kierrereikien alkureiät ja ”tappiliitokset”, jotka helpottavat putkien asemointia toisiinsa.

Laserleikkauksen tuoma katkaisupituuksien tarkkuus ja tappiliitokset nopeuttavat valmistusta ja samalla tuottavat erittäin mittatarkkoja lopputuotteita. Tyypillisesti lisäsäästöjä tulee, kun mittatarkat tuotteet helpottavat kokoonpanoa ja muita työvaiheita. Laserilla tehdyt kierrereikien alkureiät varmistavat, että kierrereiät tulevat helposti ja nopeasti juuri oikeille paikoille. Hyvin suunniteltuja, ja kerralla oikein valmistettuja tuotteita, ei myöskään jouduta korjaamaan koko niiden elinkaaren aikana.

Kuvat: Putken pään muotoilu ja putken kyljen aukot mahdollistavat osien helpon asemoinnin.

Putkilaserilla on mahdollista tehdä putkiin merkintöjä ilman putken seinämän lävistystä. Esimerkiksi jokaisesta putkiosasta löytyvä piirurustus- ja osanumero helpottavat osien käsittelyä.

Uutiset

11.6.2024 Ajankohtaista
10.6.2024 Ajankohtaista