23.11.2023

Olemme tyytyväisiä voidessamme esitellä maailman ensimmäisen valimohiekan termismekaanisen elvytyslaitteiston, jolla hiekka voidaan puhdistaa uudelleen käytettäväksi!

 

Resand Oy:n kehittämä prosessilaite on saatettu Euroopan markkinoille hankkeessa, jossa Enmacin monipuolista osaamista on voitu hyödyntää tehokkaasti. Kaikkiin esille tulleisiin suunnittelun ja dokumentoinnin tarpeisiin voitiin vastata joustavasti, kun tekijät löytyivät yhdestä suunnittelutalosta, oli kyse sitten mekaniikkasuunnittelusta, lujuuslaskennasta, CE-merkintään liittyvästä teknisestä dokumentoinnista tai ympäristökysymyksistä.

”Lisäksi tämä laite on käytännön ympäristöteko ja kiertotaloutta parhaimmillaan, kun hiekkaa ei enää tarvitse viedä jätteenä kaatopaikoille”, toteaa Enmacin projekti-insinööri Minttu Valjakka. Resand kierrättää tällä hetkellä noin kolmanneksen Suomen valimohiekoista, mutta valimoalan hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää jopa 3,2 miljoonaa hiilidioksidikiloa, mikäli kaikki jätehiekka saataisiin uudelleen käyttöön termis-mekaanisen elvytyksen avulla. Globaalisti hiilidioksidipäästöjen vähentämisen ja neitseellisen hiekan käytön säästöpotentiaali on valtava. Uusi laite on jo huomattu Suomen lisäksi myös Euroopassa, missä Saksan Freibergiin on noussut ensimmäinen laitetoimitus.

Resandin valimohiekan elvytyslaitteisto.

Resandin Chief Delivery Officer Heikki Kaasalainen kertoo valimoalalla täysin uudesta palveluliiketoimintamallista:

”Resandin tarjoama SaaS -palvelumalli (Sand as a Service) tuo asiakkaana oleville valimoille hyötyjä ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä merkittäviä investointeja tai valimoiden sisäisiin prosesseihin kohdistuu riskejä. Tämän teknologian avulla valimolla käytettyä hiekkaa voidaan elvyttää ja kierrättää paikallisesti sekä kustannustehokkaasti takaisin valimon omaan tuotantoprosessiin. Asiakas voi testata palvelua etukäteen, mikä osaltaan pienentää riskiä teknologian käyttöönotolle. Uuden, neitseellisen hiekan tarve vähenee jopa 90 prosenttia, ja hiekkakustannukset, jätehiekkaongelma ja valimon hiilidioksidijalanjälki pienenevät merkittävästi”.

”Mielestäni onnistuimme hyvin viimeistelemään prototyypistä valmiin kaupallisen tuotteen yhdessä Resandin kanssa”, arvioi Enmacin projektipäällikkö Katri Laine tyytyväisenä.

Olemme innovatiivinen yhteistyötaho, jonka kanssa voit ratkoa mitä moninaisimpia teknisiä tai tuotteen markkinoille saattamiseen liittyviä haasteita! Tutustu koko palveluvalikoimaamme Palvelut-osiossa!